Friday, 10 June 2011

InsyaAllah...........

Assalamualaikum....

Aq ler ni..InsyaAllah...Amin..
Harin ni maybe ari last aq update blog aq dlam bulan ni.sbb sok blik t.intan dah huhu...blik t.intan takper..sbb blik umah opah..yg ta bestnyer ahad kene blik penjare fake tuh..uwaa..."maybelaa" aq lme tak update blog ksygn aq nih..mne tao, kot2 aq blik Ipoh lgi dlm bulan nih...rindulaaa....hmm....knape tajuk aq InsyaAllah?Sbnrnyer lme dah aq mmpunyai keinginan nak pakai "P.U.R.D.A.H"..Yelaa..aq tk tau knape...hati aq menggegelodk nak pkai purdah...bukan sbb nak nmpak cantik pde mate tau ape2 yg pd pndgn org negatif...tp, ntahllaaa....Kerana Allah S.W.T...

Tp, bnyk faktor yg mghlang aq dri mngenakan purdah...huhuhuh..contohnyer:

*aq ni msih pelajar sekolah
*ambil course landskap yg mmrlukan kerja2 berat (mencangkul,mesin,etc)..takut tak selesa..
*tak cukup pengetahuan tentang pemakaian purdah(erh, amende yg aq ckp nih?)
*________________________________________________(sulit..hehe)

Hmm....tringin sgt2 nak pakai...sbb, aq boleh rasekan ktngn bile aq tgok wanita pkai purdah...huhuhu....
Bnyk kelebihan yg boleh kiter dpt bile pkai purdah...antaranyer:

*Tidak akan dipandang oleh lelaki ajnabi yg mmpunyai niat tak baik, tetapi mgkin akan dipandang oleh llki yang soleh,yang teguh imannya, yg mampu mmbimbing kite ke jalan Allah S.W.T..(maksudnyer ckup kriteria llki idaman..cewaahh..betulla)
*Dapat lindungi muke dripada sinaran matahari..(jge kulit..hehe)
*Tak pelu kisah akan penampilan muke..(lantaklah, bdak bertompk2 kat muke pon..org ta nmpk..hehe)

Sbnrnyer, bukan itulah tujuan kite utk pakai purdah ni, tapi INGAT!! Kerana ALLAH S.W.T...
Hmm.....kpada pembaca blog sy..Doa2kanlah, sye jdi wanita yg berpurdah suatu hari nnti...Jgn terkejut kalau suatu hari nnti, korang jmpe aq dgan nmpak mate n tgn jer...(maksudnyer, phm2laa..)...Aminn....

Thursday, 9 June 2011

Lagu Mahar Cinta-Devotees

Assalamualaikum... :)

Sye nak showkan kpde pelawat blog sye, pde video clip Mahar Cinta-Devotees....cube korang faham mksud lgu ni leklok...



Tgok dan fahami mksudnyer...actually lgu nilah yg dok bising kat blog aq neyh...

Mace2...(mcm2) :)

Assalamualaikum...

Hehe....kpde sesiapa yg mlwat blog aq nih, jgn pelik...blog aq nih, mcm2 ader....kdg2 psal Islam...kdg2 tulis lirik pon ader....yerlaa...sje nak mnymak post...hehehe...papepon..do leave ur comment bout my blog k?? :)

Wednesday, 8 June 2011

Buku2...

Assalamualaikum....yg ni buku motivasi Islamik tao...Kerana-MU Aku Berubah...buku ni dtujukan khas kpada manusia yg bernama perempuan... Banyak perkara tentang Islam yg diceritakan dalam buku ni...buku ni best tao...sbb cre pnympaian mesej oleh Ruhana Zaki seolah2 dye sdg bercakap dgn kite...korang cubelah bce..Harga buku ni RM18.00....


Ni serba sedikit tntang buku ni...

Ilmu Illahi tiada kesudahannya. Semakin digali semakin tidak cukup. Oleh kerana itu, marilah kita menjadi hamba-Nya yang tawadhuk, yang tidak malu untuk mengakui kesilapan diri. Elakkanlah menjadi insan yang bangga diri. Bergaullah dengan golongan yang bersih dan luhur mereka, barulah kita kenal akan akhlak mulia.

Matlamat nyawa kita bukanlah di duni semata-mata. Nyawa kita masih diperlukan di alam abadi nanti. Ketika itulah tingkah laku di dunia menjadi cagarannya. Nikmatilah stipa denyut nafas yang dipinjamkan-Nya mengikut acuan yang telah ditetapkan syariat. Cara hidup Islam bukan untuk menyusahkan sesiapa, sebaliknya menjanjikan kebahagiaan abadi yang berganda-ganda.

Kerana-MU Aku Berubah mengajak kita mencintai Illahi dan Islam, satu-satunya agama dan cara hidup yang diredhai. Allah S.W.T sudah ada janjinya. Yakinlah... Dia sentiasa menyediakan jalan pulang. Seluas lautan, setinggi langit dan segunung dosa sekalipun, setiap kekhilafan masih boleh dibasuh. Disucikan dengan keinsafan dan taubat yang bersungguh-sungguh.



Sekian untuk kli ini... <3

Atas Nama Cinta - UNIC

Atas Nama Cinta - UNIC
Tika mata
Diuji manisnya senyuman
Terpamit rasa menyubur harapan

Dan seketika
Terlontar ke dunia khayalan
Hingga terlupa singkat perjalanan
Tersedar aku dari terlena
Dibuai lembut belaian cinta

Rela aku pendamkan
Impian yang tersimpan
Enggan ku keasyikan
Gusar keindahannya
Merampas rasa cinta
Pada Dia yang lebih sempurna

Bukan mudah
Bernafas dalam jiwa hamba
Dan ku cuba
Menghindarkan pesona maya
Kerna tak upaya ku hadapinya
Andai murka-Nya menghukum leka

Diatas nama cinta
Pada yang selayaknya
Kunafikan yang fana
Moga dalam hitungan
Setiap pengorbanan
Agar disuluh redha-Nya


Biar sendiri hingga hujung nyawa
Asal tak sepi dari kasih-Nya
Kerna sesungguhnya hakikat cinta
Hanya Dia yang Esa

Saratkan hati ini dengan cinta hakiki
Sehingga ku rasai
Nikmat-Nya
Syurga-Nya
Cinta-Nya

Hadis n Firman Allah S.W.T

Assalamualaikum...jwab dlu.....
post kli ni saya mahu share hadis dgn sspe yg mlwt blog sya ini...

1.Rasulullah S.A.W bersabda yang maksudnya: "Sesiapa yang ingin diluaskan rezakinya, dipanjangkan umurnya, maka hendaklah dia memanjangkan silaturahim"  (Riwayat Al-Bukhari)

Mesej dri sye: Maksudnye klau sesiapa yang ingin hidupnya Allah S.W.T berikan rezeki yang lebih dan memohon umur dipanjangkan, hendaklah dia tidak memutuskan atau memanjangkan pertalian persaudaraan ataupun sahabat.

2.Daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah S.A.W bersabda: "Jika kamu memakai sandal(kasut), pakailah di yang kanan terlebih dahulu. Tetapi, jika membukanya, yang kiri dahulu dibuka. Maka, yang kanan adalah yang mula-mula dipakai dan yang terakhir dibuka,"  (Hadis Riwayat Al-Bukhari)


Yg ni pulak Firman Allah S.W.T yg saye jmpe td:

Firman Allah S.W.T yang bermaksud: "Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan kebaikan padanya, dan berdoalah kepada-Nya dengan perasaan  bimbang dan penuh pengharapan. Sesungguhnya, rahmat Allah itu dekat kepada orang yang berbuat baik,"  (Al-A'raaf:56)



Hmm...nanti klu sye jmpe lgi hadis atau Firman Allah S.W.T, sye akn postkan... Insya-Allah... : )
Salam...

Aktiviti Membuat Coklat Rose n Daun..

Assalamualaikum...
Td, aq bru jer buat coklat bentuk ros dan daun dgn mak aq...hehehe....ni pic yg aq tgkp td..leh dktakan sbgai cre2 laa jgk..ehehe...tgokler...

1. Mule2 kte cairkan coklat masakan. Kalau nak tambah marjerin pon boleh.. untuk mengilatkan coklat.

2. Lepas tu kite sudukan coklat yg telah cair tdi ke dalam acuan.



3. Lepas dah siap isi semua acuan, biarkan coklat cair tdi sejuk sebelum masukkan ke dalam peti ais.


4. Selepas beberapa minit, coklat tadi dah boleh dikeluarkan dri acuan.. Dan inilah hasilnya yg sya bru buat td..





Sesiapa yg follow blog aq nih, bolehlah cube buat coklat ni kat rumah... Salam..


Tolong saya!!

Salam...

Aduh, tolong aq....aq pnye google account ta verify lgih...mnenyer tak active lgi...adhaii...spe reti...tolong aq...tgokler...smpai aq leh jdi follower blog aq...pusing2...

Lirik Lagu Insan Bernama Kekasih - UNIC

Insan Bernama Kekasih

Artist: UNIC
Song Category: Nasyid
Debar hatiku membisik rindu
Ingin aku jadikan kau gadis idaman
Adakah mungkin kau kumiliki
Untuk aku katakan insan bernama kekasih

Keayuan yang tergambar lukisan nur iman
Bertemankan keindahan santun perkataan
Bagai putih salju mendinginkan hangat perasaan
Terukir segala resah di jiwa

Ku ucapkan salam ucapan mesra
dan merisik khabar berita
Masihkah ada peluang
Untukku melafaz kesyukuran

Umpama rembulan jatuh ke riba
Mendengar khabaran dariNya
Padaku kau memendam rasa

PadaMu oh tuhan
Ku memohon keredhaan
Nur Kasih yang ku damba
Kekal hingga ke syurga

Hanya satu yang ku pinta kebaikan dariNya
Moga dipeliharakan tulus cinta kita
Agar kukuh ikatan yang murni bahgia selamanya
Dengan lafaz pernikahan yang mulia

Datanglah kasihku dalam dirimu
Menghiasi ruang hatimu
Akan ku sambutnya dengan
Sujud penuh kesyukuran

Ku harap jalinan kan berpanjangan
Selagi kasih yang terbina
Kerana cinta kepadaNya

Kau kusayangi teman sejati
Dikaulah sesungguhnya
Insan bernama Kekasih

Tuesday, 7 June 2011

Assalamualaikum.....
Mcm biasa...jwb ler...hehe

Ermm....skrg ni kol bpe? Dah kol 3:32 a.m dah...bkn p.m ear....aq dok mengedit blog aq yg ta bpe nak cntik dri td...esh2... pdnlaa mte aq lbm truk...hehe.....nak tdolaa pulak...btw, ape komen anda tntg blog aq neyh? ok ke k.o???? Ce komen, ce komen... ok? Tatatata..... <3<3

Salam, nak tidor....

hannylovesakura<3

Argh....buat blog bru lgi....

Assalamualaikum..aduh, aq neyh syik buat blog bru jer.. trmsuk yg ni da 4 kli dah ni...aq syik lpe pssword meyh...uwa...hmmm.....nak buat camna...arap2 yg ni last...Salam...