Wednesday, 8 June 2011

Hadis n Firman Allah S.W.T

Assalamualaikum...jwab dlu.....
post kli ni saya mahu share hadis dgn sspe yg mlwt blog sya ini...

1.Rasulullah S.A.W bersabda yang maksudnya: "Sesiapa yang ingin diluaskan rezakinya, dipanjangkan umurnya, maka hendaklah dia memanjangkan silaturahim"  (Riwayat Al-Bukhari)

Mesej dri sye: Maksudnye klau sesiapa yang ingin hidupnya Allah S.W.T berikan rezeki yang lebih dan memohon umur dipanjangkan, hendaklah dia tidak memutuskan atau memanjangkan pertalian persaudaraan ataupun sahabat.

2.Daripada Abu Hurairah r.a, Rasulullah S.A.W bersabda: "Jika kamu memakai sandal(kasut), pakailah di yang kanan terlebih dahulu. Tetapi, jika membukanya, yang kiri dahulu dibuka. Maka, yang kanan adalah yang mula-mula dipakai dan yang terakhir dibuka,"  (Hadis Riwayat Al-Bukhari)


Yg ni pulak Firman Allah S.W.T yg saye jmpe td:

Firman Allah S.W.T yang bermaksud: "Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan kebaikan padanya, dan berdoalah kepada-Nya dengan perasaan  bimbang dan penuh pengharapan. Sesungguhnya, rahmat Allah itu dekat kepada orang yang berbuat baik,"  (Al-A'raaf:56)Hmm...nanti klu sye jmpe lgi hadis atau Firman Allah S.W.T, sye akn postkan... Insya-Allah... : )
Salam...

No comments:

Post a Comment