Friday, 30 November 2012

How to makes fried ice-cream..

Assalamualaikum..

Sye dah lme tak post something kat blog...mlas laa..hahaha..but, hari ni ader plak mood nak post psal food2..haha...i like food..

Okelah..post entry saye kli ni sye nak sharing dgn org yg terlawat blog sye sbb nak cri resipi ais-krim goreng , and tak krang jge pde yg follow on sye..hehe...oke2...sng je nak buat aiskrim goreng nih..tpi, time sye buat tu, agak mnykitkan hati jgklaa..sbb tak jdi..arr..but, sye tak ptus asa..haha...


Bahan-bahan: (4 orang)
 * Ais-krim (tak kisahlah perisa ape pun, tpi, yg boleh di scoop tu laa bkan yg ready cone.)
 * Plastik wrapper (sye gne plastik yg org sllu ltak air tu jer)
 * Alat penguli (sye gnekan gelas sbb tkde penguli..hehe)
 * Scoop ais-krim/sudu
 * 6 keping roti (sye gne Gardenia)
 * Mangkuk kecil atau ape2 je yg pemukaan atas die bulat

Cara-cara:


 1. Mule-mule, uli roti tu smpai jdi leper..



2. Sudukan ais-krim dan ltak atas roti yg dah dileperkan tadi..jgn ltak bnyk2 tau... nnti ssh nak potong..



3. Lepas tu, amek lgi stu roti yg dah dileperkan, ltak atas roti yg dah diletakkan ais-krim tdi. Ambil mangkuk atau bnde yg brbntuk bulat, mcm yg sye buat tu, dn tkupkan pade bhgian yg diltak ais-krim tdi.Tkan kuat sikit, dan tarik2 sikit kliling roti tu spye, mdah tercabut.


4. Hah...dah siap buat bulat tu, masukkan dalam plastik.


5. Masukkan hasil tadi ke dalm peti ais, dan biarkan selama 3 jam atau pun semalaman supy ais krim kt dlm tu beku dan tak mencair time goreng.



6. Lepas tu goranglaa hasil tdi ke dalam kuala yang panas. Make sure sblum msukkan tu minyak mmg dah pnas klau tak nnti abis minyak dresap kat dlam roti tu, kan dah tak sdap. Jgn terlalu lme goreng. Sekjap je.

 7. Taraa,,,,agak2 dah kning mcm ni, dh bleh agkt dah..jgn lme sgt, nnti aiskrim cair..


Selamat Mencuba :)

Tuesday, 27 November 2012

SPM candidates..

Assalamualaikum w.b.t...

Hohoh...blog sye dah bertukaq wajah naa...no more sarat2 widget..pning teman mngoknye...huhu...

Semalam 27/11/2012...tarikh paling bermkna bgi SPM candidates 2012 yg amek pure science..hehe...sye dak abis lgi..sronok  kome yer?? lek2..sye lgi 2 paper jer... Landskap ngan jentera...huhu
pastu...merdeka la yer...hore2...haish..bgi sye idok ler merdeka sgt, sbb diri ini msih blum lgi merdeka drpd cengkaman hasutan syaitan..Au'zubillahhiminassyaitonirrajim.... hurm....berat sgt ujian yg Allah bgi bile nak berhijrah kpd yg lbih baik kan?? Takperlaa...InsyaALLAH...sye mampu jadi muslimah mukminah...Aamiin..

Ok2...Paper BM, BI, SEJ, AGMA, MATHS,SCIENCE,dah slmt dijwab... tpi, keenn, sye rse mcm tkut2 laa sbb paper maths there are some big mistake that i have done...Allah...harap2 msih bleh dpat A lgi...huhu...InsyaALLAH...sbnrnye, sye tak tahu nak tulis ape...ok laah..Assalamualaikum... :)