Tuesday, 8 January 2013

Resipi Homemade Milo Ice-cream

Assalamualaikum w.b.t..

Eheh...hari ni nak update dlm 3 resipi masakan...hihi
Untuk entry yg kdue psal resipi masakan sye nak dgn awk semue mcm ne nak buat homemade milo ice-cream..ala nak buat perasa lain pon boleh..tukar ajelaa perasa lain time nak ltk milo tu..ihiks.. :p

Senang je nak buat...sng sgt2...tak ssh...lgipun bile dah tau resipi nak buat bolehlaa buat bnyk2 kli..tak pyh ssh nak pergi mall atau kdai beli aiskrim..

Bahan2:

- 1 tin susu cair
- 1 suku susu pekat manis (ikut sukelaa..tpi, better skitlaa..sbb nnti manis..ahakss)
- 1 sudu besar ovalett/sponge cake stabilizer
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 biji telur
- Serbuk milo






Cara2:

1. Masukkan bahan2 tadi semue dlm mixer. Campak je, semue.. Ovalett, susu cair/pekat, n esen vanilla. Lpas tu bermulalah episod goyang gerudi smpai dye agak2 likat.


2.Lpas tu bile dah nmpak mcm likat, masukkan plak serbuk milo..ikut sukelaa nak manis mne n pekat mne. Putarkan lgi smpai sebati..


3. Akhir skli tuangkan dlam bkas n ltaklah dlm freezer..tggulah smpai betul2 beku.







Tadaaa..nilah hsilnya..tpi, tak taulaa npe sye pnye berlubang2..hehe
3. 

Resipi Kentang Putar dengan Kuah Lada Hitam

Assalamualaikum w.b.t..
Klau tak jwb dosa, klau jwb sayang..eceh..takdelaa...klau jwb itu wajib..

Ok...ini bkan laman web resipi tapi sye sje nak berkongsi resip dgn my reader (Ade ke pun org nak bce..ihihi..sye tahu spe.. Cik Puteri Anis Suryani yg ska stalk blog org...)..

Ok....based from the title, awk semua dah thu dah resipi ap yg akan sye kongsikan..."Mashed Potatoes with Black Pepper Gravy" ihikss..sedap tau...tak pyh ssh2 nak pi KFC smte2 nak bli mashed potatoes or beli yg instant powder tu..sng je buat ni..

Firstly, of course laa kite sgt2 memrlukan bahan2..kalau takde kentang takkan jadi punye..hehe..

Bahan2:

Untuk kentang putar,

- 4-8 biji kentang (tgok size n ikut suke awk laa ye)
- 1 kotak susu segar (act, nak gne sikit je, sbb tu bli kotak kecik is more preferred)
- 1 kiub ayam (Knorr pun boleh)
- 1-2 sudu butter (gne jnme buttercups pun bleh)
- Serbuk lada hitam
- Sedikit garam

Untuk kuah lada hitam,

- 2 sudu butter
- 2 ketul kiub ayam
- 2 sudu besar tepung jagung (sye gne Maizeinna)
- 2 cawan air panas
- Serbuk lada hitam

Cara2:

Untuk kentang putar,

1.Kupas kentang dan potong dadu spye mdah nak di mash bile dah lmbut nnti.

2.Isikan air (agak2 kentang tu boleh tenggelam) di dalam periuk.

3.Masukkan kiub ayam ke dalam periuk tadi dan masukkan garam.


 4.Masukkan kentang ye. Lpas tu tutup periuk ye.

5.Bile air tu dah menggelegak, cucukkan kentang tu dgn garpu, klau sng cucuk bermakna kntang dah lembut. Lpas tu, bolehlaa agkat dan toskan.

6.Masukkan kentang2 tadi kat dlm bekas ape tu yg org dok putar2 bhan klau nak buat kek. (klau takde bnde tu tak pyh pun takpe, lenyek je, bgi dye hancur n lembut).

7. Lpas dah masukkan dlm bekas tu hancur2kan sikit dgn senduk spye bile nak putar nnti takde kntg terpelanting keluar.


8.Ok..n then masukkan butter n start goyang gerudi kentang2 tuh..hihi...ooh...jgn lpe, masukkan susu segar tu sikit2 ye, smpai rse agak2 kntg tu dah gebu n lembut. (nmpak tk ad susu tu mnyorok..hehe)

9.Masukkan serbuk lada hitam dlm tu skli ye. Putarkan lgi..(ni bru kentang putar, sbb gne mixer)

10.Wallah....dah siap...hihi..tpi bru kentang je...







Untuk kuah lada hitam,

1.Panaskan periuk dan masukkan butter. Bile butter dah cair masukkan tepung jagung yg dah dibancuh dgn air panas.

2.Kacau2kan dan masukkan pula 2 kiub ayam. Kacau2 lagi.

3. Masukkan pula air panas ke dalam periuk dan masukkan lada sulah(ikut pedas mne yg nak)





                                                  Ni kuahnye yg dah siap..hihi..
                                      


Tadaa..dah siap dah Kentang Putar dgn Kuah lada hitamnya...nyum3... :D



-Harap awk semue bolehlaa cube ye resipi ni..tq.. :)-