Tuesday, 8 January 2013

Resipi Homemade Milo Ice-cream

Assalamualaikum w.b.t..

Eheh...hari ni nak update dlm 3 resipi masakan...hihi
Untuk entry yg kdue psal resipi masakan sye nak dgn awk semue mcm ne nak buat homemade milo ice-cream..ala nak buat perasa lain pon boleh..tukar ajelaa perasa lain time nak ltk milo tu..ihiks.. :p

Senang je nak buat...sng sgt2...tak ssh...lgipun bile dah tau resipi nak buat bolehlaa buat bnyk2 kli..tak pyh ssh nak pergi mall atau kdai beli aiskrim..

Bahan2:

- 1 tin susu cair
- 1 suku susu pekat manis (ikut sukelaa..tpi, better skitlaa..sbb nnti manis..ahakss)
- 1 sudu besar ovalett/sponge cake stabilizer
- 1 sudu kecil esen vanilla
- 1 biji telur
- Serbuk milo






Cara2:

1. Masukkan bahan2 tadi semue dlm mixer. Campak je, semue.. Ovalett, susu cair/pekat, n esen vanilla. Lpas tu bermulalah episod goyang gerudi smpai dye agak2 likat.


2.Lpas tu bile dah nmpak mcm likat, masukkan plak serbuk milo..ikut sukelaa nak manis mne n pekat mne. Putarkan lgi smpai sebati..


3. Akhir skli tuangkan dlam bkas n ltaklah dlm freezer..tggulah smpai betul2 beku.







Tadaaa..nilah hsilnya..tpi, tak taulaa npe sye pnye berlubang2..hehe
3. 

No comments:

Post a Comment